Articles

Formula mudah kira harga rumah yang anda layak beli tahun ini.

Macam mana nak tahu berapa banyak yang kita boleh pinjam? Jangan korang buang masa berbulan cari rumah harga RM300,000. Tapi hakikatnya, rumah RM200,000 pun belum tentu korang lepas. Untuk jimatkan masa, saya kongsikan kiraan asas harga rumah yang layak korang beli. Contoh kiraan ni seperti kat bawah: Formula kira Pendapatan Bersih sebelum kira DSR: Gaji – Potongan (Zakat, EPF, SOCSO, Cuka View More

Berapa banyak loan rumah fresh graduate boleh pinjam dekat bank

Lepas ke apply loan RM500,000 walaupun gaji ciput? Selain kena sediakan dokumen yang betul, korang jugak wajib ambil tau tentang pengiraan permohonan loan rumah yang terlibat. Ramai yang suka main apply je kat bank tanpa sediakan diri dengan ilmu. Bila loan tak lepas, salahkan pegawai bank dan tak malu mengaku yang korang layak dapatkan pinjaman beratus ribu View More

Macam mana pinjaman ini berfungsi?

Macam mana pinjaman ini berfungsi? Perkara paling asas tentang loan jenis Islamik adalah ia ada jaminan bebas riba (faedah), gharar (spekulasi), atau mana-mana transaksi haram (yang tak sah dari sudut undang-undang Islam) dan selaras dengan tuntutan Shariah. Agama Islam tak menganggap wang yang kita gunakan hari ni ada nilai intrinsik. Bermakna, secara logiknya, duit tak boleh digunakan  View More

Ansuran bulanan rumah guna KWSP secara online

Nasib baik teknologi ada. Bertambah senang kerja anda Sekarang ni, korang dah boleh buat pengeluaran dalam KWSP Akaun 2 secara online je. Bertambah-tambah senang kerja kita. Tapi, hanya sebahagian je proses permohonan yang boleh dibuat secara online. Untuk pengesahan cap jari, korang kena datang jugak ke kaunter KWSP. Apa-apa pun, ini dapat mudahkan sedikit sebanyak kerja korang seb View More

Kakitangan kerajaan letak jawatan – Apa jadi dengan loan LPPSA

“KALAU DIA LETAK JAWATAN DALAM KERAJAAN, APA JADI DENGAN PEMBIAYAAN RUMAH LPPSA YANG DIA BUAT?” Mungkin ramai yang ada soalan ni. Ini sedikit jawapan yang dapat membantu buat keputusan yang baik sebelum korang submit surat berhenti. Kalau tak kena langkah, korang akan ada masalah. Saya letakkan contoh angka supaya lebih senang nak faham. Harga rumah = RM500,000 (10 View More

Tip memilih lokasi strategik yang untungkan pelabur hartanah

#1: Cari hartanah yang dekat dengan Universiti. Rumah yang dekat dengan Universiti sentiasa jadi tumpuan para pelabur. Sebab ada permintaan oleh pelajar/pensyarah universiti yang berdekatan. Tapi, kita juga harus berhati-hati. Tak bermakna ada permintaan, ia akan sentiasa jana untung. Kalau ada terlampau banyak rumah dalam sesuatu kawasan itu, ia boleh rendahkan peratus mereka yang berminat nak me View More
Top